Molens in Wormerveer
Boerwinkel.info
Introductie
Wormerveer
Wormerveerders
Wormerveer vanaf de Prins Clausbrug
De laatste Wormerveerse molen
Overzicht
Fotogalerij
Wessanen & Laan (van 1765 tot 1940)
De papierindustrie
De cacao-industrie
Post!
Contact
Sitemap
Uitgelicht: De Witte Vlinder

Meelmolen De Witte Vlinder (later ook pelmolen)
Windbrief/Bouwjaar: ca 1694 (bovenkruier)

De eerste te Wormerveer gebouwde meelmolen, opgericht in 1536, is ongetwijfeld een standaardmolen geweest. Hij werd oudtijds meestal "De Wit" genoemd en was in genoemd jaar al niet nieuw meer, want hij had tevoren in Haarlem gestaan en werd vandaar naar Wormerveer overgebracht. De eigenaar van de herbouwde molen in 1536 was Zijbet Simonsz. Hij diende om de bewoners van Krommenie en Wormerveer te gerieven om het koren te malen. Het was zover bekend de eerste molenverplaatsing in NoordHolland.
Deze molen werd in de Spaanse tijd verwoest. Herbouw, weer met een standaardmolen, volgde eerst in het jaar 1589. De windbrief was later waarschijnlijk in het ongerede geraakt, zodat op 4 februari 1647 aan Aerian Cornelisz. Molenaar een vervangend document werd uitgereikt. Die nieuwe molen werd op 24 augustus 1693 door de bliksem getroffen en ging in vlammen op. Wederom werd tot herbouw overgegaan en verrees, andermaal op hetzelfde erf, een flinke bovenkruier. 
Behalve meelmolen was deze later ook pelmolen; hij kon gerst pellen met één steen. In 1885 werd de Witte Vlinder, die toen al enige tijd ongebruikt had gestaan, door de gemeente aangekocht, waarna sloop volgde. De molen heeft gestaan aan weg en Zaan, tegenover de Marktstraat.

Bijna twee eeuwen lang werd het oude marktplein beheerst door het silhouet van meelmolen "De Witte Vlinder". De laatste meelmolenaar was Onne Wijnberg, die zijn bezit ook nog met een pelsteen heeft laten uitrusten. In 1873 raakte de hoge molen in opspraak, toen hij een roed wegwierp en een gevaar voor de voorbijgangers en omwonende dreigde te gaan worden. Op last van het plaatselijk bestuur werd door molenmaker Dirk Gorter een onderzoek ingesteld en hij liet op 7 september 1873 weten, dat de gebroken buitenroed als ook de binnenroed weer "solied en sterk" zullen zijn, nadat smid Kroon van 't Kalf hen heeft verzwaard en gemaakt. Onne Wijnberg, die ook pelde met de Westzaanse "Dolphijn", verkocht de molen in mei 1885 aan de gemeente Wormerveer. Enkele maanden later werd de korenmaalder als sta-in-de-weg gesloopt.

Molens A - G
Uitgelicht: De Vergulde Bijenkorf
Uitgelicht: De Witte Bijl
Uitgelicht: De Oude Blauw
Uitgelicht: De Eenhoorn
Uitgelicht: De Engel
Molens H - R
Uitgelicht: De Bonte Kraai
Uitgelicht: De Noordster
Uitgelicht: Het Witte Paard
Uitgelicht: De Rozenboom
Molens S - Z
Uitgelicht: De Witte Vlinder
Uitgelicht: De Zwarte Vlinder
Uitgelicht: Het Jonge Vool
Uitgelicht: De Jonge Voorn
Uitgelicht: De IJver
Uitgelicht: De Zaanstroom