Molens in Wormerveer
Boerwinkel.info
Introductie
Wormerveer
Wormerveerders
Wormerveer vanaf de Prins Clausbrug
De laatste Wormerveerse molen
Overzicht
Fotogalerij
Wessanen & Laan (van 1765 tot 1940)
De papierindustrie
De cacao-industrie
Post!
Contact
Sitemap
De postgeschiedenis van Wormerveer
Het papier voor de eerste emissie werd vervaardigd op de papiermolen "De Oude Blauw" te Wormerveer, eigenaar van de Gebr.Blaauw. Het was zogenaamd handgeschept papier voorzien van een watermerk. De schepramen voor de papierfabricage werden via de directeur van het postkantoor Wormerveer beschikbaar gesteld, die ze op zijn beurt in gesloten kisten per aangetekende post vanuit Utrecht ontving van de Inspecteur der Posterijen. Tijdens de productie van het "postzegelpapier" werd toezicht gehouden door de directeur van het postkantoor te Wormerveer. Eerst in een later stadium wordt voor het toezicht tijdelijk een surnumerair als zijn plaatsvervanger aangesteld. 
Voor de papierproductie werden speciaal geselecteerde grondstoffen gebruikt waaronder wit katoen en linnen dat eerst werd gesorteerd en eventueel gereinigd alvorens in stroken te worden gescheurd. Bevuild materiaal uit b.v. ziekenhuizen kon niet zonder meer worden gebruikt. Voor de productie werden steeds (slechts) 2 schepramen gebruikt. De vereiste watermerken, het bekende posthoorntje, waren in de schepramen aangebracht. Gebruikelijk was dat men de watermerken met zilverdraden in de zeef knoopte. Kleine noodzakelijke reparaties aan de schepramen werden op de papiermolen uitgevoerd. Van iedere papierproductie werd door de directeur van het postkantoor van Wormerveer een protocol opgemaakt. De beide gebruikte schepramen werden door hem weer in gesloten kisten aangetekend teruggezonden naar Utrecht.
Op de dagen dat er postzegelpapier op de papiermolen werd gemaakt, moest de heer A.Jansen, de eerste directeur van Wormerveer, daar dagelijks aanwezig zijn. Die papiermolen lag midden in het land en was alleen goed bereikbaar met een bootje of te voet. Was hij eenmaal in die papiermolen dan moest hij daar de hele periode in die tochtige, koude en natte molen staan. We kunnen ons voorstellen dat de heer Jansen niet zo gelukkig
was met het feit dat het postzegelpapier nou juist in Wormerveer werd gemaakt. Een belangrijke factor bij de papierbereiding was de kwaliteit van het water. Kennelijk was die destijds uitstekend, want er waren langs de Zaan tenminste 15 papiermolens. Alleen de molen "De Oude Blauw" kon aan de zeer hoge eisen van de Minister voldoen. 
De postgeschiedenis van Wormerveer
De postdirecteur van Wormerveer
1e emissie