Molens in Wormerveer
Boerwinkel.info
Introductie
Wormerveer
Wormerveerders
Wormerveer vanaf de Prins Clausbrug
De laatste Wormerveerse molen
Overzicht
Fotogalerij
Wessanen & Laan (van 1765 tot 1940)
De papierindustrie
De cacao-industrie
Post!
Contact
Sitemap
De olieslagers

Zoals de gehele Zaanstreek, heeft ook Wormerveer haar welvarendste periode te danken aan het molenbedrijf. Het waren vooral de oliemolens die in Wormerveer hun werk deden. Ten behoeve van de levensmiddelenindustrie en later ook de linoleumfabricage, werd in deze molens de olie "geslagen".

De eigenaars hadden hun molens met alleen in Wormerveer staan, maar ook in West-Knollendam en Wormer, langs het Wormerdijkje, was het gestamp van de olieslagers te horen. Vanuit Wormerveer werden de knechten met bootjes over de Zaan gezet om bij hun molens te komen.

Ook met de komst van de stoommachine bleef de olieslagerij voor Wormerveer belangrijk, al verdwenen de windmolens geleidelijk van de Zaanoevers. In eerste instantie werd nog gebruik gemaakt van de oude, houten opstallen op de molenwerven, maar ook later verschenen ook hier de grote bakstenen fabriekscomplexen. En Wormerveer groeide met de industriële ontwikkeling langs de Zaan mee. 

De laatste Wormerveerse molen "'Het Vool" werd op 19 augustus 1930 door brand verwoest. De oude molen stond aan de Zaandijkerweg uitgerekend bij Oliefabriek "de Toekomst"….

't Saen
Vissersgemeenschap
De Marktstraat
Een zeer aangenaam gezicht
Monumenten
De olieslagers