Molens in Wormerveer
Boerwinkel.info
Introductie
Wormerveer
Wormerveerders
Wormerveer vanaf de Prins Clausbrug
De laatste Wormerveerse molen
Overzicht
Fotogalerij
Wessanen & Laan (van 1765 tot 1940)
De papierindustrie
De cacao-industrie
Post!
Contact
Sitemap
Een bijzonder contract
De Jonge Dolfijn werd door haar gemachtigden, de firma Blauw & Briel, en crediteuren op 19 maart 1772 verkocht aan Pieter van Leeuwen & Zn. uit Zaandijk.
De firma Blauw & Briel uit Wormerveer stond onder directie van Willem Eveliens en Jan Aten. Vasterd Vas, een steenrijke koopman uit Wormerveer, was één van de aandeelhouders. Het bedrijf werkte met de papiermolens "De IJver" en "De Oude Blauw" in Wormerveer, "De Herder" en "De Herderin" in Zaandijk.
Erg lang had Van Leeuwen & Zn. geen plezier van De Jonge Dolfijn, want al op 26 november 1778 moesten de gemachtigden van Van Leeuwen de molen voor zijn crediteuren verkopen aan Dirk Blauw, die voor de reders van de papiermolen "De Rijzende Zon" te Wormerveer optrad, en fl. 5.110,= betaalde. Vlak daarvoor nog - op 14 november - was het recht om water uit de vijvers van "De Jonge Dolfijn' te betrekken voor fl. 50,= per jaar verkocht aan Jacob en Jan Kruijt, de nieuwe eigenaars van de bastaard papiermolen "De Dolfijn", de buurman van "De Jonge Dolfijn". Al in 1781 werd de firma Blauw & Briel weer ingeschakeld door de reders. Dit keer om de molen te verkopen aan Claas IJff uit Wormerveer, die er fl. 3.000,= voor betaalde. In drie jaar tijd was de waarde van de molen dus met fl. 2.110,= gedaald. De
papierproductie was niet langer lonend. 
De Oude Blauw - De IJver - De Zon
De Oude Blauw en Het Blaauwe Hof
Een bijzonder contract
De ondergang