Molens in Wormerveer
Boerwinkel.info
Introductie
Wormerveer
Wormerveerders
Wormerveer vanaf de Prins Clausbrug
De laatste Wormerveerse molen
Overzicht
Fotogalerij
Wessanen & Laan (van 1765 tot 1940)
De papierindustrie
De cacao-industrie
Post!
Contact
Sitemap
De cacao-industrie

De geschiedenis van de cacao begint voor de Zaanstreek pas goed te ontkiemen in de vorige eeuw. Erven H. de Jong met molen "De Zaanstroom" (1809 opgericht), W.J. Boon & Compagnon met molen "De Jonge David" (1813) en de firma J. Pette met fabriek De Arend (I870) - alle drie te Wormerveer - beginnen er aan te ruiken.

In molen "De Boonakker" is het in 1813 allemaal begonnen. Jacob Willem Boon begon als zelfstandig ondernemer voorzichtigjes met het malen van blauwsel en caca-opoeder en de handel in specerijen en verfwaren. De chocolade kwam echter pas in 1875 om de hoek kijken als compagnon P. Ruyter Dz. in 1877 de schepzandmolen "Het Ruimpje" aan het Zuideinde laat slopen en er een fabriekspand neerzet. De zaken gingen uitstekend. Het bedrijf kreeg in 1907 zelfs de zeldzame goedkeuring tot het voeren van het Wapen van Koningin Wilhelmina.
In 1963, bij de viering van het 150-jarig bestaan, werd Boon het predikaat 'Koninklijk' verleend. Grote uitbreidingen van het fabriekscomplex vonden in de jaren na 1913 plaats in de vorm van de bouw van panden De Ruiter, Promena, Trinidad, Venezuela en Bahia. In 1933 werd het bedrijf getroffen door een grote brand die de meeste fabrieksgebouwen in de as legde. Er gebeurde nog het een en ander in die jaren dertig: het bedrijf fuseerde in 1938 met de n.v. Russische Caramelfabriek Promena en veranderde de firmanaam in Promena Boon & Comp. Een jaar later nam het bedrijf de ter ziele gegane chocoladefabriek van Pette over.