Molens in Wormerveer
Boerwinkel.info
Introductie
Wormerveer
Wormerveerders
Wormerveer vanaf de Prins Clausbrug
De laatste Wormerveerse molen
Overzicht
Fotogalerij
Wessanen & Laan (van 1765 tot 1940)
De papierindustrie
De cacao-industrie
Post!
Contact
Sitemap
Monumenten
Gelukkig zijn er nog veel mooie zaanse pandjes bewaard gebleven. Vooral tussen de Zaanbrug en de Dubbele Buurt staan langs de Zaanweg interessante, eind 17de en 18de eeuwse panden. Ook de statige koopmans- en herenhuizen verwijzen naar een rijk verleden. 

Het Herman Gorterhuis, Zaanweg 36 is een mooi voorbeeld van een vroeg 19de eeuws herenhuis. Het pand werd in 1836 als Mennonietisch domineeshuis gebouwd en was het geboortehuis van de dichter Herman Gorter. In het pand werd in het nabije verleden verschillende malen brand gesticht , maar het kon, dankzij de inspanningen van de Stichting Zaans Schoon, als monument behouden blijven. Ook zet deze stichting zich in voor het behoud van de school, met het huis van de schoolmeester, die achter het Hervormde kerkje aan het Noordeinde op de sloot staan.

Langs het Hennepad staat het "Blaauwe Hof", een lang huis met 20 woningen. Het werd in 1765 gebouwd in opdracht van de papiermaker Dirck Blaauw, die er de knechten liet wonen, die in zijn papiermolens werkten, maar alleen als zij "gnap en ordentelijk van gedrag" waren.

Tenslotte mag ook het schitterende Wihelmina Park genoemd worden, dat is gelegen tussen de Zaanweg en de Wandelweg. Het park werd in 1898 aangelegd, met de bedoeling de Zaanstreek een plekje te bieden met bomen en heesters temidden van de gestaag groeiende steenklompen, die langzamerhand in het zaanse land zouden overheersen. Vandaag is het mooie park een oase, waar je je even niet in een drukke stad waant. Gelukkig maar, want met de komst van het razende autoverkeer op de eens lommerrijke Wandelweg is het park een welkome compensatie voor het verdwijnen van wat ooit het "Zaansche Haagje" werd genoemd.
't Saen
Vissersgemeenschap
De Marktstraat
Een zeer aangenaam gezicht
Monumenten
De olieslagers